Jarige Rotary Club Zaandam schenkt kunstwerk aan de Russische buurt.

 

Op 24 juni om 19uur vond in het stadhuis een bijzondere bijeenkomst plaats waarbij de bewoners van de Czaar Peterplantsoen hun voorkeur mochten uitspreken voor een nieuw kunstwerk in hun buurt

Het beeld is een cadeau van Rotary Club Zaandam ter ere van hun 75-jarig bestaan aan de gemeente Zaanstad . Deze verjaardag valt tegelijk met het Zaandam- en Nederland-Ruslandjaar. De keuze voor de locatie lag daarmee voor de hand: het eveneens jarige Czaar Peterplantsoen, dat dit jaar 100 jaar bestaat. De opdracht voor de kunstenaar Enric Adserà Riba lag zo doende ook vast. Het ontwerp moest iets te maken hebben met Rusland en de Zaanstreek.

Rotary Club Zaandam draagt graag bij aan de leefbaarheid en de aantrekkelijkheid van Zaanstad en meende dat een gift aan de gemeenschap in de vorm van een kunstwerk een mooie uiting was om het jubileum mee te vieren. Natuurlijk wilde de Rotary Club Zaandam dat niet alléén bepalen en daarom werd aan de bewoners gevraagd het definitieve ontwerp te kiezen.

Op 24 juni was er een bijeenkomst op het gemeentehuis om de herinrichting van het plantsoen te bespreken met de bewoners. Een uitgelezen kans om ook het definitieve ontwerp te laten kiezen.

Er was keuze uit drie ontwerpen in de vorm van een maquette, gemaakt en gepresenteerd door

beeldend kunstenaar Enric Adserà Riba, tevens lid van Rotary Club Zaandam. Enric Adserà Riba is Catalaan van origine, maar werkt en woont al sinds 1962 in Nederland. Nu is hij speciaal voor deze gelegenheid uit Spanje overgekomen waar hij op dit moment drie tentoonstellingen voorbereidt.

Inmiddels heeft het nieuws ons ingehaald en lag er al een artikel uit een Catalaanse krant op tafel over de ontwerpen en de maquettes die hij in Spanje maakte voor het Czaar

Peterplantsoen.

Na een geanimeerde bespreking over de herinrichting van het plantsoen waren de bewoners blij verrast door de ontwerpen die Enric Adserà Riba presenteerde. Bijna unaniem werd gekozen voor het ontwerp waarin de ‘kroon van de Russische Czaar’ gedragen wordt door 4 ‘walvissen van de Zaanstreek’. Het uiteindelijke beeld zal in cortènstaal worden uitgevoerd door Machinefabriek Holleman te Zaandam.
Op 19 september in de ochtend, op de verjaardag van Rotary Club Zaandam, zal het beeld officieel worden onthuld door wethouder Jeroen Olthof.

FILMPJE

CV Enric Adserã Riba