Terug naar startpagina

 

Hospice woonkamer Hospice de Schelp slaapkamer

HOSPICE DE SCHELP
‘huiselijk verzorgd in de laatste levensfase’


Hospice de Schelp Zaanstreek is een ‘bijna-thuis-huis’ en biedt een thuis aan mensen met een levensverwachting van minder dan drie maanden. Palliatieve zorg heeft de grootste prioriteit, maar er is ook veel aandacht voor sociale, emotionele en/of spirituele aspecten. De Schelp wil de gastbewoners op een respectvolle wijze liefdevolle zorg, vrijheid, ruimte en aandacht geven.

De Schelp is op 11 oktober 2008 geopend na een voorbereidingsperiode van ongeveer twee en een half jaar. Het initiatief is genomen door een paar leden van twee Zaanse Rotaryclubs, waarna zich een bestuur gevormd heeft van zeven personen. Vanaf het begin heeft het project veel ondersteuning gekregen vanuit de gezamenlijke Zaanse Rotaryclubs. Zo hebben diverse leden hun deskundigheid ingezet en veel zaken in en om het huis zijn geschonken of gesponsord. Daarnaast zijn de gezamenlijke clubs erin geslaagd om d.m.v. het organiseren van acties en fundraisingactiviteiten het investeringsbedrag van € 100.000,-- bij elkaar te krijgen.

DE GANG VAN ZAKEN IN DE SCHELP
Twee coördinatoren zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken in de Schelp. Zij zijn het aanspreekpunt voor vrijwilligers, verpleegkundigen en (huis)artsen.

De (zorg)vrijwilligers
Ongeveer 60 speciaal opgeleide vrijwilligers zijn bij toerbeurt actief in de Schelp. Het uitgangspunt van deze ondersteuning is ‘er zijn voor de gastbewoner en diens naasten’. De werkzaamheden zijn ondersteunend op velerlei gebied. Zo kunnen zij helpen bij de lichamelijke zorg, bij het eten, de verzorging van koffie en thee, gesprekspartner zijn en een luisterend oor bieden. Deze vrijwilligers zijn van 07.00 tot 23.00 uur in tweetallen aanwezig. Daarnaast zijn er vrijwilligers voor o.a. de administratie, de klussen in en om het huis, het ICT-gebeuren enz.

Verpleging/verzorging
Voor de professionele verpleging en verzorging is gedurende een groot deel per etmaal een verpleegkundige van het vaste team van Evean Zorg aanwezig. Natuurlijk kunnen de naasten desgewenst hun dierbare helpen met verzorgen.

Huisarts
De medische zorg valt onder verantwoordelijkheid van de huisarts. Deze zorg kan de eigen huisarts van de bewoner bieden. Mocht dit bezwaarlijk zijn, in verband met de afstand tot de Schelp, dan draagt de coördinator zorg voor het inroepen van hulp van een van de huisartsen die zich hiertoe bereid heeft verklaard.

HET HUIS
In de Schelp zijn vier bewonerskamers, een gemeenschappelijke woonkamer, een woonkeuken en een serre, uitkijkend op een fraaie tuin met diverse terrassen. Iedereen kan gebruik maken van de woonkamer en algemene ruimten. Er zijn diverse ‘hoekjes’ in het huis, waar de naasten zich in alle rust even kunnen terugtrekken.
Verder zijn er in het huis een stilteruimte, een logeermogelijkheid voor de naasten en vergader- en kantoorruimtes. Op het voorterrein is parkeergelegenheid voor vier auto’s en een mogelijkheid om fietsen te stallen.
Elke gastbewoner heeft een eigen kamer met standaard inrichting waaronder een hoog-laagbed, een TV en geluidsinstallatie. Er is een draadloze internetaansluiting voor een meegebrachte PC / laptop. Bij elke kamer is een eigen douche/ toiletruimte. Daarnaast is er nog een badkamer met een ligbad voor algemeen gebruik. Om een eigen sfeer te creëren kunnen in de kamer persoonlijke bezittingen een plekje krijgen.

Hospice ontvangt cheque van Zaanse Rotaryclubs

Terug naar startpagina